Як зварити справжню уху
Далеко не кожен
рибалка може зварити смачну юшку. Але, як правило, всі, хто чаклував над
казанком біля багаття, вважають, що їх уха - найсмачніша в світі. Спростувати ж
це неможливо, тому що, як правило: «Кожний Іван має свій план». Тому, скільки
існує кухарів, стільки і способів варити юшку. Але всі згодні в одному: юшка з
димком завжди смачніша! А зварити її можна тільки на багатті, під відкритим
небом, на березі річки або озера.
Мій рецепт,
наприклад, такий.
Почистіть чотири
картоплини і кожну з них розріжте на чотири частини. Помийте їх і киньте в
казанок. Очистіть одну велику цибулину, розріжте на чотири частини і відправте
в казанок.
На картоплю і
цибулю покладіть вичищену, випатрану і добре промиту рибу. Велику рибу краще
розрізати на шматки (зябра викинути). Залийте все водою так, щоб вона була на
2-3 см
вище шару риби.
Повісьте казанок
над багаттям і кип'ятіть до тих пір, поки звариться картопля. Під час кипіння,
посоліть, за 10-15 хв. до того як уха звариться, киньте в неї 3-4 лаврових
листочка і трохи розтертого чорного перцю.
Юшку з щуки не
зайвим буде трохи заправити розтертим старим салом. Уху таким способом можна
варити з будь-якої риби і без складних процедур. При цьому риба не розвариться,
якщо її заливали холодною водою, і виходить навариста юшка, оскільки відносно
довго кипіла.
Кращою вважається
уха зі стерляді, зварена на відварі з йоржів. Її готують без картоплі і в
основному на електричній чи газовій плиті. Звичайно ж, отримати одночасно
стерлядь і йоржів можна, швидше за все на міському ринку. Та й не дуже
віриться, щоб вона була смачніше за уху зварену на природі.
Якщо варити юшку
з плотви, головнів або окунів, не забудьте вирізати у них зябра. Інакше ваше
блюдо буде гірчити. Буває, вона гірчить від розчавленого ненароком риб'ячого
жовчного міхура. У цьому випадку знавці рекомендують опустити на кілька хвилин
в каструлю жменю чистого деревного вугілля.
Не засмучуйтеся,
якщо уха пересолена навіть значно. Уху можна врятувати, відваривши у ній 2-3
картоплини або розчинивши у ній трохи цукру. Каламутна уха через деякий час
стає прозорою, якщо в неї кинути скибочку лимона або кілька листочків щавлю.
Коли чистять
рибу, то зазвичай викидають і плавальний міхур. Але досвідчені рибалки
вважають, що юшка, зварена з цими бульбашками, набагато смачніша і ароматніша.
Припустимо, що на
одному з привалів всі рибалки принесли до вогнища наповнені доверху рибою
садки. Таке дійсно іноді буває. Не часто, звичайно. Але для того, щоб зварити
потрійну юшку, досить і одного щасливого випадку. Ну, якщо вже це сталося, - не
витрачайте час.
Поставте на
вогонь піввідра води, і коли вона закипить, опустіть в неї велику миску очищеної
і добре промитої риби. Посоліть воду. Через 10-15 хвилин після того, як вода
закипить вдруге (коли риба зварилася), обережно викладіть рибу з відра, а в
бульйон опустите другу таку ж порцію. Коли вона звариться, вийміть її, як і
першу, а в «подвійному» бульйоні остаточно зваріть уху: покладіть картоплю і
цибулю, прокип'ятіть 10 хв, після чого покладіть третю миску риби, лавровий
лист і чорний перець.
Готуючи третю
порцію риби, за 5-10 хв до того, як опустити в воду протріть сіллю: в киплячій
воді так вона менше розвариться. А якщо бульйон вже був досить солоним, то сіль
з третьої порції риби потрібно попередньо змити, її вже з посуду не виймають -
готову юшку подають з рибою. А перша і друга порції йдуть як друге блюдо.
Неодмінно
скористайтеся нагодою скуштувати потрійну юшку. Але не пробуйте варити
«четвертної», від цього вона не стане смачнішою.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на блог http://fishingukraine.blogspot.com - I love to fish
Комментарии
Отправить комментарий