Рецепти варіння раків, як варити раків, скільки варити раків
Смачні ароматні
гарячі раки – делікатесна страва. З цієї статті можна дізнатися, як приготувати
найсмачніших раків, як варити раків, скільки варити раків, чим краще варити
раків і які приправи використовувати, щоб повністю зберегти смак, аромат і
ніжність м'яса раків.
Вибираємо раків для варіння
Як вибрати раків
для варіння знає не кожен. Важливо засвоїти два простих правила, інші критерії
вибору на ваш розсуд:
1. треба засвоїти
раз і назавжди – варити потрібно тільки живих і свіжих раків. Вибираючи раків,
зверніть увагу на їх хвости – у живого рака хвіст щільно підгорнутий до
черевця;
2. ловлять і
готують раків з травня по жовтень, однак найсмачнішими вважаються раки,
виловлені ранньої осені. Саме в період з кінця серпня по кінець жовтня м'ясо
раків стає найбільш жирним і смачним.
Звичайно, можна
купити заморожених або вже варених раків, але в такому випадку ви можете
отримати ряд проблем: м'ясо заморожених раків – сухувате і волокнисте, а
визначити якість вже зварених раків вкрай складно (звертайте увагу на хвостики –
у зварених живцем він підгорнутий до черевця).
Що зробити перед тим, як варити раків
Правильно варити
раків слід з підготовкою. Підготовка до варіння раків полягає у промиванні, а
замочування і чищення – за бажанням.
Принесених додому
раків залиште в чистій воді на годину або дві, щоб відійшов мул або бруд. Далі
ретельно промийте їх під проточною водою.
Деякі любителі
делікатесу рекомендують для поліпшення смакових якостей помістити раків на
півгодини в жирне молоко або воду з розведеною в ній сметаною. Це додасть м'ясу
раків додаткову соковитість і ніжність. Вимочених таким чином раків сполосніть
холодною водою і готуйте як зазвичай.
Можна перед
варінням вийняти з них шлунок і кишечник. Під хвостом у рака розташовані
плавники, потягнувши за них обертальним рухом ви видалите з рака джерело
гіркоти. Але дана процедура зовсім необов'язкова.
Скільки варити раків
Молоді хазяйки
часто переживають, що не знають, скільки варити раків. Не хвилюйтеся – варити
раків просто. Звичайно, хочеться, щоб раки зварилися чим швидше, однак не варто
нехтувати правилами приготування, до того ж час приготування раків не такий вже
й довгий. У середньому раків варять 10-15 хвилин в киплячій воді. Зверніть
увагу - саме в киплячій. Тобто відлік часу, скільки хвилин варити раків, слід
вести від моменту закипання! Визначити, готові раки чи ні можна за їх кольором –
після варіння їхній колір змінюється на яскраво-червоний.
Як варити раків в домашніх умовах - рецепти
Рецептів
приготування раків існує багато. Але всі вони схожі. Для того, щоб варити раків
в домашніх умовах, вам знадобиться не так багато: посуд, вода, різні приправи.
З'ясуємо порядок дій, що дозволяє зварити раків смачними і соковитими.
Насамперед підготуйте інвентар і інгредієнти. Пропорції прості:
- 1 літр води на
12 раків розміром 10-12 см ;
- 1-2 столові
ложки солі на літр води;
- приправи (кріп,
лавровий лист, запашний перець і т. д.) – за смаком.
Як варити раків – основний простий рецепт
Вчимося правильно
варити раків в підсоленій воді з прянощами. Вам знадобиться:
- глибока
каструля;
- вода – 2 літри;
- кріп – 50 гр.
свіжого кропу або 2 ст. ложки насіння кропу;
- сіль – 2-4 ст.
ложки;
- перець духмяний
горошком – 1 ст. ложка;
- лавровий лист –
5-7 листочків.
Закип'ятіть воду,
покладіть в неї запашний перець горошком, лавровий лист, насіння кропу (зелень
кропу), посоліть. Дайте воді з прянощами покипіти пару хвилин, щоб перець,
лавровий лист і кріп віддали їй свій аромат. Покладіть в киплячу воду
підготовлених живих раків. Дайте воді закипіти і варіть раків на сильному вогні
10-15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте ракам постояти
в гарячій воді ще 10 хвилин. Можна подавати до столу, прикрасивши зеленню і
дольками лимона.
Як варити раків в пиві
Дуже смачними
виходять раки варені в пиві. Такий рецепт варіння раків не складніше основного.
Готувати раків в пиві потрібно точно також, як і в основному рецепті, єдине –
як відвар використовується не проста вода, а суміш води з пивом (1:1). Замість
пива для варіння можна взяти квас - раки виходять дуже смачними.
Як варити раків у вині
Смачними і
пікантними виходять раки, приготовані у вині. Цей рецепт варіння раків підійде
досвідченим господиням. Вам знадобиться:
- раки – 20 шт.;
- біле сухе вино –
1 склянка;
- вода – 1
склянка;
- кріп – невеликий
пучок;
- розмарин – гілочка;
- морква – 1 шт.;
- цибулина – 1
шт.
Для соусу:
- масло вершкове –
50 гр.;
- лимонний сік –
1 ст. ложка;
- чорний перець;
- сіль.
Доведіть суміш
вина і води до кипіння, додайте кріп і розмарин, дрібно нарізану моркву і
дрібно нарізану цибулину. Опустіть вимитих живих раків і варіть на середньому
вогні 20 хвилин. Готових раків вийміть на підігріте блюдо. Соус, що залишився
від варіння раків, процідіть, змішайте з вершковим маслом і лимонним соком, добавте
чорний перець і сіль за смаком. Прогрійте соус 2 хвилини на слабкому вогні і
залийте ним варених раків. Подавайте до столу, прикрасивши зеленню кропу і
скибочками лимона.
Як варити раків в молоці
Рецепт
приготування раків в молоці для гурманів. Варити раків в молоці трохи
складніше, але смачна страва того варта. Спочатку раків потрібно вимочити протягом
трьох годин у прокип'яченому і остудженому до кімнатної температури молоці.
Після дістати, промити і варити раків у звичайній воді, приправленою кропом і
сіллю до готовності. Воду злити і залити раніше використаним молоком, довести
до кипіння і зняти з вогню. Подавати зі сметанним або молочним соусом.
Як варити раків в огірковому розсолі
Для початку раків
варити за основним рецептом, поки не почервоніють. Потім воду злити, а замість
води влити той же обсяг огіркового розсолу. Всю цю суміш довести до кипіння,
після чого слід додати 5-6 ложок густої сметани. Варити ще близько 7-8 хвилин.
Після цієї процедури можна діставати раків з розсолу і подавати на стіл.
Як їдять варених раків?
Подавайте варених
раків до столу, виклавши в глибоке блюдо, поливши невеликою кількістю відвару і
прикрасивши свіжою зеленню кропу та часточками лимона. Діставати раків з
розсолу не слід до подачі на стіл, остигати вони повинні теж у своєму розчині.
У протилежному випадку вони будуть не такими соковитими, як можна очікувати.
Варених раків
їдять, починаючи з хвоста. Саме це м'ясо найбільш ніжне і соковите. Потім
переходять до клешень та спинки. Якщо вам попалася ікра, не відмовляйте собі в
задоволенні спробувати її. Вона дуже смачна і корисна. Якщо зняти панцир з
тонких ніжок, то під ними теж є м'ясо, воно досить смачне і соковите, як і в
клешнях. Майте на увазі, що м'ясо, яке знаходиться між головою та спиною під
панциром може злегка гірчити.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на блог http://fishingukraine.blogspot.com - I love to fish
Хто варить живих раків, ви лайно
ОтветитьУдалить