Рецепти варіння раків, як варити раків, скільки варити раків
Смачні ароматні
гарячі раки – делікатесна страва. З цієї статті можна дізнатися, як приготувати
найсмачніших раків, як варити раків, скільки варити раків, чим краще варити
раків і які приправи використовувати, щоб повністю зберегти смак, аромат і
ніжність м'яса раків.
Вибираємо раків для варіння
Як вибрати раків
для варіння знає не кожен. Важливо засвоїти два простих правила, інші критерії
вибору на ваш розсуд:
1. треба засвоїти
раз і назавжди – варити потрібно тільки живих і свіжих раків. Вибираючи раків,
зверніть увагу на їх хвости – у живого рака хвіст щільно підгорнутий до
черевця;
2. ловлять і
готують раків з травня по жовтень, однак найсмачнішими вважаються раки,
виловлені ранньої осені. Саме в період з кінця серпня по кінець жовтня м'ясо
раків стає найбільш жирним і смачним.
Звичайно, можна
купити заморожених або вже варених раків, але в такому випадку ви можете
отримати ряд проблем: м'ясо заморожених раків – сухувате і волокнисте, а
визначити якість вже зварених раків вкрай складно (звертайте увагу на хвостики –
у зварених живцем він підгорнутий до черевця).
Що зробити перед тим, як варити раків
Правильно варити
раків слід з підготовкою. Підготовка до варіння раків полягає у промиванні, а
замочування і чищення – за бажанням.
Принесених додому
раків залиште в чистій воді на годину або дві, щоб відійшов мул або бруд. Далі
ретельно промийте їх під проточною водою.
Деякі любителі
делікатесу рекомендують для поліпшення смакових якостей помістити раків на
півгодини в жирне молоко або воду з розведеною в ній сметаною. Це додасть м'ясу
раків додаткову соковитість і ніжність. Вимочених таким чином раків сполосніть
холодною водою і готуйте як зазвичай.
Можна перед
варінням вийняти з них шлунок і кишечник. Під хвостом у рака розташовані
плавники, потягнувши за них обертальним рухом ви видалите з рака джерело
гіркоти. Але дана процедура зовсім необов'язкова.
Скільки варити раків
Молоді хазяйки
часто переживають, що не знають, скільки варити раків. Не хвилюйтеся – варити
раків просто. Звичайно, хочеться, щоб раки зварилися чим швидше, однак не варто
нехтувати правилами приготування, до того ж час приготування раків не такий вже
й довгий. У середньому раків варять 10-15 хвилин в киплячій воді. Зверніть
увагу - саме в киплячій. Тобто відлік часу, скільки хвилин варити раків, слід
вести від моменту закипання! Визначити, готові раки чи ні можна за їх кольором –
після варіння їхній колір змінюється на яскраво-червоний.
Як варити раків в домашніх умовах - рецепти
Рецептів
приготування раків існує багато. Але всі вони схожі. Для того, щоб варити раків
в домашніх умовах, вам знадобиться не так багато: посуд, вода, різні приправи.
З'ясуємо порядок дій, що дозволяє зварити раків смачними і соковитими.
Насамперед підготуйте інвентар і інгредієнти. Пропорції прості:
- 1 літр води на
12 раків розміром 10-12 см ;
- 1-2 столові
ложки солі на літр води;
- приправи (кріп,
лавровий лист, запашний перець і т. д.) – за смаком.
Як варити раків – основний простий рецепт
Вчимося правильно
варити раків в підсоленій воді з прянощами. Вам знадобиться:
- глибока
каструля;
- вода – 2 літри;
- кріп – 50 гр.
свіжого кропу або 2 ст. ложки насіння кропу;
- сіль – 2-4 ст.
ложки;
- перець духмяний
горошком – 1 ст. ложка;
- лавровий лист –
5-7 листочків.
Закип'ятіть воду,
покладіть в неї запашний перець горошком, лавровий лист, насіння кропу (зелень
кропу), посоліть. Дайте воді з прянощами покипіти пару хвилин, щоб перець,
лавровий лист і кріп віддали їй свій аромат. Покладіть в киплячу воду
підготовлених живих раків. Дайте воді закипіти і варіть раків на сильному вогні
10-15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте ракам постояти
в гарячій воді ще 10 хвилин. Можна подавати до столу, прикрасивши зеленню і
дольками лимона.
Як варити раків в пиві
Дуже смачними
виходять раки варені в пиві. Такий рецепт варіння раків не складніше основного.
Готувати раків в пиві потрібно точно також, як і в основному рецепті, єдине –
як відвар використовується не проста вода, а суміш води з пивом (1:1). Замість
пива для варіння можна взяти квас - раки виходять дуже смачними.
Як варити раків у вині
Смачними і
пікантними виходять раки, приготовані у вині. Цей рецепт варіння раків підійде
досвідченим господиням. Вам знадобиться:
- раки – 20 шт.;
- біле сухе вино –
1 склянка;
- вода – 1
склянка;
- кріп – невеликий
пучок;
- розмарин – гілочка;
- морква – 1 шт.;
- цибулина – 1
шт.
Для соусу:
- масло вершкове –
50 гр.;
- лимонний сік –
1 ст. ложка;
- чорний перець;
- сіль.
Доведіть суміш
вина і води до кипіння, додайте кріп і розмарин, дрібно нарізану моркву і
дрібно нарізану цибулину. Опустіть вимитих живих раків і варіть на середньому
вогні 20 хвилин. Готових раків вийміть на підігріте блюдо. Соус, що залишився
від варіння раків, процідіть, змішайте з вершковим маслом і лимонним соком, добавте
чорний перець і сіль за смаком. Прогрійте соус 2 хвилини на слабкому вогні і
залийте ним варених раків. Подавайте до столу, прикрасивши зеленню кропу і
скибочками лимона.
Як варити раків в молоці
Рецепт
приготування раків в молоці для гурманів. Варити раків в молоці трохи
складніше, але смачна страва того варта. Спочатку раків потрібно вимочити протягом
трьох годин у прокип'яченому і остудженому до кімнатної температури молоці.
Після дістати, промити і варити раків у звичайній воді, приправленою кропом і
сіллю до готовності. Воду злити і залити раніше використаним молоком, довести
до кипіння і зняти з вогню. Подавати зі сметанним або молочним соусом.
Як варити раків в огірковому розсолі
Для початку раків
варити за основним рецептом, поки не почервоніють. Потім воду злити, а замість
води влити той же обсяг огіркового розсолу. Всю цю суміш довести до кипіння,
після чого слід додати 5-6 ложок густої сметани. Варити ще близько 7-8 хвилин.
Після цієї процедури можна діставати раків з розсолу і подавати на стіл.
Як їдять варених раків?
Подавайте варених
раків до столу, виклавши в глибоке блюдо, поливши невеликою кількістю відвару і
прикрасивши свіжою зеленню кропу та часточками лимона. Діставати раків з
розсолу не слід до подачі на стіл, остигати вони повинні теж у своєму розчині.
У протилежному випадку вони будуть не такими соковитими, як можна очікувати.
Варених раків
їдять, починаючи з хвоста. Саме це м'ясо найбільш ніжне і соковите. Потім
переходять до клешень та спинки. Якщо вам попалася ікра, не відмовляйте собі в
задоволенні спробувати її. Вона дуже смачна і корисна. Якщо зняти панцир з
тонких ніжок, то під ними теж є м'ясо, воно досить смачне і соковите, як і в
клешнях. Майте на увазі, що м'ясо, яке знаходиться між головою та спиною під
панциром може злегка гірчити.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на блог http://fishingukraine.blogspot.com - I love to fish
Хто варить живих раків, ви лайно
ОтветитьУдалитьДослідження показали, що раки не вмирають одразу, коли їх варять живцем, і реагують на біль так само, як і ссавці. Під час цього процесу виділяється гормон стресу кортизол, який призводить до утворення молочної кислоти в м'язах, що робить м'ясо кислим на смак.
ОтветитьУдалитьУ домашніх умовах живих раків треба готувати більш гуманно, спочатку заморозивши їх на кілька годин до втрати свідомості, потім зруйнувавши їхню центральну нервову систему вздовж черевця, розрізавши рака довгим ножем по центру перед приготуванням.
Дослідження показали, що раки не вмирають одразу, коли їх варять живцем, і реагують на біль так само, як і ссавці. Під час цього процесу виділяється гормон стресу кортизол, який призводить до утворення молочної кислоти в м'язах, що робить м'ясо кислим на смак.
ОтветитьУдалитьУ домашніх умовах живих раків також треба готувати більш гуманно, спочатку заморозивши їх на кілька годин до втрати свідомості, потім зруйнувавши їхню центральну нервову систему вздовж черевця, розрізавши рака довгим ножем по центру перед приготуванням.