Ножі для бура (коловорот) на зимову рибалку

Зимова рибалка ставить перед риболовом специфічні завдання, з якими доводиться справлятися не в найкомфортніших умовах. Свердлення льоду – одна з них, і, мабуть, основна для тих, хто віддає перевагу ходовому лову – на мормишку або блешню. Вага і конструкція льодобура – чинники, звичайно, важливі, проте, в якісному і нетрудомісткому бурінні, основне – це ножі.
Конструкцій, форм, способів кріплення і заточування придумано багато, і зі всієї цієї різноманітності потрібно вибрати саме те, що найефективніше працює в тих місцях, де зазвичай відбувається ловля і краще всього піддається обслуговуванню – заточуванню, заміні, правці. Дешевих універсальних варіантів, судячи з усього, не існує. Тому, потрібно вирішити для себе, які умови, перераховані нижче, профілюють на ваших водоймищах. Таких чинників може бути і більше, але основні – це твердість льоду і наявність в ньому абразивних частинок. Як з цим боротися, я спробую описати.
1. Лід з піском
Це дуже поширене явище, з яким безпосередньо пов'язані проблеми з гостротою ножів. Потрібно сказати, що на водоймищах з піщаним дном і берегами, лід дуже часто містить піщинки, які можуть туди потрапити як при встановленні крижаного покриву, так і під час відлиги, коли з берегів стікають струмочки талої води. Інтенсивність забруднення може бути різною і легко визначається за кольором. Залежно від цього, ножі можуть тупитися поступово, або практично відразу, зводячи нанівець, всі подальші спроби просвердлити ще хоч би одну лунку.
Варіантів виходу з такої ситуації може бути декілька. Перший, і найпростіший – це заміна ножів прямо на льоду. Це можна виконати зі всіма вітчизняними і шведськими виробами без особливих проблем за наявності інструменту – викрутки або ключа. Виняток становлять лише льодобури «Рапала», в яких міняти потрібно відразу всю головку.
Для того, щоб швидко міняти ножи, можна заздалегідь замінити гвинти під викрутку, які застосовуються в стандартній заводській комплектації на болтики під ключ. Шліци гвинтів, особливо під плоску викрутку, дуже швидко збиваються, та і крутити ключем легше. Те, що стирчатимуть шапочки – для багатьох моделей не проблема, оскільки вони не діставатимуть до льоду і не заважатимуть бурінню.
Окрім цього, як би ми дбайливо не поводилися з своїм буром, волога рано чи пізно, потрапляє на різьбове з'єднання і там утворюється іржа. Це згодом створює проблеми при знятті ножів. Для того, щоб цього не трапилося, можна перед закручуванням болтів нанести на різьблення графітове мастило, а краще, обмотати болт сантехнічною стрічкою ФУМ. Згодом це значно полегшує всі дії з ножами.
Заміна ножів, що затупіли – швидше, напівзахід, ніж повноцінне вирішення проблеми. Це підходить більше для одноразового випадку, наприклад, при випадковому вбурюванні в дно і інших неприємностях.
Для того, щоб регулярно ловити в умовах льоду з абразивними включеннями, дивитися треба в корінь. Цим коренем є, твердість сталі, з якої виконані ножі. Стандартна твердість сталі, з якої вони виготовляються – порядку 60 одиниць по Роквеллу. Цей стандарт стосується як вітчизняних, так і імпортних льодобурів. Такий гарт забезпечує якісне буріння протягом гарантійного терміну середньостатистичного льоду – з мінімумом включень. Треба додати, що скандинавські і фінські риболови слабо представляють, що таке лід з включеннями. Адже їх озера, де в основному вони рибалять з льоду – прозорі і чисті. Лід в більшості випадків стає відразу і не тане протягом зими. Тому, стверджувати, що імпортні льодобури справляються краще, можна, лише з поправкою «іноді».
Дійсно, я знаю ряд прикладів, коли у деяких рибаків імпортні льодобури працювали по декілька сезонів підряд без заточування. Такі випадки – не рідкість, проте, це не завжди так. Можливо, рибалка проходила в умовах ідеального льоду, на одному і тому ж водоймищі.
Знову ж таки, багато що залежить ще і від того, як поводитися з льодобуром, як свердлити і так далі. Виходячи з того, що міцність сталі у наших і у зарубіжних аналогів практично однакова, то «убити» ножі можна з однаковим успіхом на обох бурах. Різниця буде лише в ціні зіпсованих ножів.
На жаль, в умовах масового виробництва практично неможливо комплектувати льодобури ножами з особливо міцних сталей, тому, єдиним рішенням буде звернутися до «умільців». Тут є приклади успішних вирішень проблеми.
Так, ножі можна виготовити на замовлення з інструментальної сталі. У марках цього матеріалу краще всього розбираються ті, хто безпосередньо має з цим справу – слюсарі по обробці металу. Для себе потрібно пам'ятати декілька маркіровок, щоб грамотно підтримати розмову. Це сталь Р18, Р9, Р12 і їх аналоги. Твердість їх складає 72 одиниці і це значно вище за стандартну.
Правильно зроблений ніж, з точно вивіреними кутами заточування, виготовлений з такої сталі – саме те, що потрібне. Вартість такого «штучного» виробу досить висока і, оскільки, окрім репутації майстра і його чесного слова при покупці ніяких підтверджень не немає, вірогідність просто втратити гроші, досить висока.
Частково скоротити негативні шанси, можна, перевіривши твердість сталі доступними методами – наприклад, провівши по неробочій кромці надфілем. По справжній швидкорізальній інструментальній сталі, він просто ковзатиме, не залишаючи слідів. Але, на жаль, цей метод не зможе визначити перегартовану сталь, яка, при всій своїй твердості, буде дуже крихкою. Крихкість перегартованого металу приведе до сколів ріжучої кромки і тоді ніж просто доведеться викинути. Перегартовування сталі при обробці можна визначити тільки візуально, за кольором обробленої поверхні. Якщо метал перегартований, то це буде помітно по веселково-чорних плямах на лезі.
Тому, нам риболовам залишається тільки вірити на слово самодіяльному виробникові. У вдалому випадку такі ножі пропрацюють досить довго в найагресивніших умовах, але заточити їх в домашніх умовах вже не вийде – доведеться звертатися до професіоналів, у яких є устаткування для роботи з твердими сплавами. Благо, при вдалій покупці, робити це доведеться дуже нескоро.
З успішних варіантів, так само чудово показали себе ножі, зроблені з побідитовими і іншими твердосплавними вставками. Цим займаються в основному на підприємствах, де виготовляються різці до різних верстатів. Якщо все зроблено з розумом, такі ножі практично неможливо вбити, свердлять будь-який лід, і, треба сказати, дуже довго. Такі вдосконалені ножі – велика рідкість, оскільки вимагають серйозних навиків у виготовленні і великих трудовитрат. Вартість їх досить велика, але це виправдано. Проблеми із заточуванням ножів залишать якщо не назавжди, то дуже надовго.
Обмовлюся, що особливо тверді вставки дуже крихкі і вимагають обережного поводження. У жодному випадку не можна допускати ударів об лід, не кажучи вже про асфальт, а при перевезенні обов'язково користуватися чохлом, ну і так далі.
Окрім вище перерахованих удосконалень, можна так само звернути увагу на ножі з напиленням нітриду титану на ріжучу кромку. Нітрид титану – золотисте з'єднання, яке має твердість більше 70-ти одиниць, але, в цьому випадку дуже важливо, на яку сталь воно нанесене. Якщо основа м'яка, тобто сталь має твердість менше 60-ти одиниць, це напилення не має ніякого сенсу, оскільки напилення має тенденцію в цьому випадку швидко облітати. А в останньому, – все працює, пісок практично не впливає на гостроту ножів, якщо, звичайно, ножі спочатку гостро заточені.
Це стосується всіх ножів, що купуються, і перевірятимуться при покупці старим дідівським методом – шматком газети. Ніж легко затискається між пальцями і ріжучою кромкою під своєю вагою протягується по листу паперу. Добре заточений ніж в цьому випадку спокійно її ріже.
2. Твердість льоду
При різних температурах твердість льоду відповідно міняється, тому, при виборі ножів, необхідно враховувати ще і температурний чинник. При зміні температури від -1С до -20С ефективність буріння одним і тим же льодобуром міняється не в кращу сторону. Боротися з цим явищем допомагає зміна кута заточування ножів, який ще називається «Кутом атаки». Чим твердіший лід, тим більший повинен бути кут і, відповідно, при м'якому – навпаки. У ідеалі, стосовно вітчизняних льодобурів, необхідно мати на кожну температуру свій комплект ножів. Але це не завжди здійснимо, тому, для зміни кута застосовують різні вставки, які кріпляться під ніж. Це можуть бути тонкі пластинки металу, наприклад, мідні смужки або звичайне лезо для гоління. Так само з успіхом змінювати кути можна за допомогою звичайних шайб, що підкладаються під кріпильні болти.
За наявності скромного набору інструменту, прямо на льоду можна досвідченим шляхом відрегулювати якісне буріння.
Імпортні льодобури в цьому відношенні більш універсальні, оскільки сама форма лез з плаваючим кутом заточування вже має деяку універсальність. В той же час, ряд моделей скандинавських виробників передбачають підстроювання ножів без застосування вставок. Скажімо так, що якщо небажання вникати в тонкощі льодового різання, можна купити хороший імпортний льодобур і він буде достатньо універсальний, для того, щоб без удосконалень і доопрацювань свердлити лід при будь-якій температурі.
І, декілька слів про правку і заточування ножів. Я не випадково розділив ці два поняття, оскільки позначають вони два абсолютно різних процеси. Правка – це те, що можна зробити самому на льоду або в домашніх умовах, використовуючи спеціальні пристосування. У продажу зараз багато їх видів, вони прості в застосуванні і не вимагають тієї філігранності, як при використанні брусків, шкіряних ременів і інших старовинних пристосувань. Правка – це легка зміна напряму в гострій частині ножа і не передбачає зняття шару металу. Застосовується для поліпшення ріжучих властивостей інструменту.
Якщо ножі усаджені в «непотріб», тобто по-справжньому затупились, їх можна спробувати заточити. Спробувати – тому що не кожен ніж піддається повторному заточуванню. Є багато рекомендації із цього приводу, починаючи, від застосування скла з пастою ГОЇ, наждаку, і закінчуючи заточуванням за допомогою діамантових надфілів і інші технології. Із цього приводу можна висловити наступне – правильно заточити ножі для льодобуру ніколи не вийде у дилетанта. Навчитися цьому, не бачивши практичного виконання неможливо. Зробити це «на коліні», без спецінструменту дуже складно і довго. Виходячи з цього, краще доручити цей процес професіоналам, а краще, якщо, звичайно дозволяють фінанси, просто купити новий комплект і не мучаться. Відносно вітчизняних льодобурів – це зовсім не дорого, а правильне заточування з ріжучою частиною, що працює у результаті, вартує, до речі, теж недешево.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на блог  http://fishingukraine.blogspot.com - I love to fish

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Котлети з ікри коропа або сазана

Засолюємо ікру карася, коропа та товстолоба

Смажена риба в'юн

Рецепти варіння раків, як варити раків, скільки варити раків

Правила риболовлі в Польщі, чи потрібна ліцензія для рибалок

Рецепт засолки ікри окуня

Воблеры TsuYoki - копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и ратлины

Ловля верховодки

Воблеры Strike Pro – копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и волкеры

Воблеры Usami – копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и волкеры