Як зварити справжню уху

Далеко не кожен рибалка може зварити смачну юшку. Але, як правило, всі, хто чаклував над казанком біля багаття, вважають, що їх уха - найсмачніша в світі. Спростувати ж це неможливо, тому що, як правило: «Кожний Іван має свій план». Тому, скільки існує кухарів, стільки і способів варити юшку. Але всі згодні в одному: юшка з димком завжди смачніша! А зварити її можна тільки на багатті, під відкритим небом, на березі річки або озера.
Мій рецепт, наприклад, такий.
Почистіть чотири картоплини і кожну з них розріжте на чотири частини. Помийте їх і киньте в казанок. Очистіть одну велику цибулину, розріжте на чотири частини і відправте в казанок.
На картоплю і цибулю покладіть вичищену, випатрану і добре промиту рибу. Велику рибу краще розрізати на шматки (зябра викинути). Залийте все водою так, щоб вона була на 2-3 см вище шару риби.
Повісьте казанок над багаттям і кип'ятіть до тих пір, поки звариться картопля. Під час кипіння, посоліть, за 10-15 хв. до того як уха звариться, киньте в неї 3-4 лаврових листочка і трохи розтертого чорного перцю.
Юшку з щуки не зайвим буде трохи заправити розтертим старим салом. Уху таким способом можна варити з будь-якої риби і без складних процедур. При цьому риба не розвариться, якщо її заливали холодною водою, і виходить навариста юшка, оскільки відносно довго кипіла.
Кращою вважається уха зі стерляді, зварена на відварі з йоржів. Її готують без картоплі і в основному на електричній чи газовій плиті. Звичайно ж, отримати одночасно стерлядь і йоржів можна, швидше за все на міському ринку. Та й не дуже віриться, щоб вона була смачніше за уху зварену на природі.
Якщо варити юшку з плотви, головнів або окунів, не забудьте вирізати у них зябра. Інакше ваше блюдо буде гірчити. Буває, вона гірчить від розчавленого ненароком риб'ячого жовчного міхура. У цьому випадку знавці рекомендують опустити на кілька хвилин в каструлю жменю чистого деревного вугілля.
Не засмучуйтеся, якщо уха пересолена навіть значно. Уху можна врятувати, відваривши у ній 2-3 картоплини або розчинивши у ній трохи цукру. Каламутна уха через деякий час стає прозорою, якщо в неї кинути скибочку лимона або кілька листочків щавлю.
Коли чистять рибу, то зазвичай викидають і плавальний міхур. Але досвідчені рибалки вважають, що юшка, зварена з цими бульбашками, набагато смачніша і ароматніша.
Припустимо, що на одному з привалів всі рибалки принесли до вогнища наповнені доверху рибою садки. Таке дійсно іноді буває. Не часто, звичайно. Але для того, щоб зварити потрійну юшку, досить і одного щасливого випадку. Ну, якщо вже це сталося, - не витрачайте час.
Поставте на вогонь піввідра води, і коли вона закипить, опустіть в неї велику миску очищеної і добре промитої риби. Посоліть воду. Через 10-15 хвилин після того, як вода закипить вдруге (коли риба зварилася), обережно викладіть рибу з відра, а в бульйон опустите другу таку ж порцію. Коли вона звариться, вийміть її, як і першу, а в «подвійному» бульйоні остаточно зваріть уху: покладіть картоплю і цибулю, прокип'ятіть 10 хв, після чого покладіть третю миску риби, лавровий лист і чорний перець.
Готуючи третю порцію риби, за 5-10 хв до того, як опустити в воду протріть сіллю: в киплячій воді так вона менше розвариться. А якщо бульйон вже був досить солоним, то сіль з третьої порції риби потрібно попередньо змити, її вже з посуду не виймають - готову юшку подають з рибою. А перша і друга порції йдуть як друге блюдо.
Неодмінно скористайтеся нагодою скуштувати потрійну юшку. Але не пробуйте варити «четвертної», від цього вона не стане смачнішою.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на блог  http://fishingukraine.blogspot.com - I love to fish 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Котлети з ікри коропа або сазана

Засолюємо ікру карася, коропа та товстолоба

Смажена риба в'юн

Рецепти варіння раків, як варити раків, скільки варити раків

Правила риболовлі в Польщі, чи потрібна ліцензія для рибалок

Рецепт засолки ікри окуня

Воблеры TsuYoki - копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и ратлины

Ловля верховодки

Воблеры Strike Pro – копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и волкеры

Воблеры Usami – копии, клоны, реплики на оригинальные воблеры, попперы и волкеры